Ön itt jár: Kiadványaink
Kiadványaink

Kiadványainkat megvásárolhatja személyesen könyvtárunkban, vagy megrendelheti az alábbi űrlapot kitöltve elektronikusan.

A finn-szovjet fegyveres konfliktus
"a téli háború" a külföldi tudósítások alapján a szentesi sajtó tükrében, 1939. november 30 - 1940. március
Balázs György
Szentes Város Önkormányzata, 2008

112 oldal
1000 Ft

A kötet négy hónap szentesi sajtója alapján tekinti át a Finnország és Szovjetunió között kialakult fegyveres konfliktus történetét térképek ill. korabeli fotóanyag felhasználásával.

A művelődés szentesi otthonai: 1901-1951-2011
Kruzslicz Pál
Szentes, Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft., 2011

182 oldal
1500 Ft

Kruzslicz Pál könyve a Kultúrház 60 éves évfordulója alkalmából jelent meg 2011-ben. „Ha a művelődés szentesi otthonáról, az épületről írunk, akkor 110 évről kell számot adni (2011-ben). Ha a benne működő intézményről, akkor hatvan esztendő történéseit sorolhatja a krónikás. Ha a művelődési tevékenységet elemezzük, legalább kétszer harminc évről érdemes írni. Külön taglalva a két időszak (majdnem korszakot említettem) lehetőségeit, intézményeit és eseményeit…
A kultúra szentesi otthonai közül sorra vesszük a két művelődési házat és a Galériát. A színház és a mozi szintén része a város művelődési életének, csak azért említjük röviden, mert megérnek egy-egy különálló hosszabb történetet. Az Olvasónak nem ígérünk mindent elemző mélységeket, személyes élményeiket is maguknak kell elhelyezniük térben és időben a művelődés szentesi otthonainak történései mögé." (Kruzslicz Pál)

A szentesi díszkút története
Labádi Lajos
Szentes, Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft., 2012

103 oldal
1500 Ft

Az egykori főtéri díszkút történetének kezdete 1884 őszéig nyúlik vissza. Az 1887-ben homokkőből megépült medence, valamint a Franciaországból hozatott szoborcsoport felállításával a kút elnyerte végleges formáját. Ezzel az alkotással az Alföld második közhasználatú ártézi kutat fúrató városa lett Szentes. A gyönyörű kutat 1934-ben elbontották, majd az 1990-es évek végén merült fel újra a felállítás kérdése. A kutat 1998-ban avatták fel a Luther téren. A kiadvány a díszkút létrejöttét, elbontásának és helyreállításának történetét mutatja be korabeli dokumentumok és fényképek felhasználásával.

A szentesi kubikosság a két világháború között, 1920-1944, Szentesi Műhelyfüzetek, 9.
Balázs György
CSML Szentesi Levéltára, 2006

131 oldal
1000 Ft

A kötet szövege 1981-re készült el kandidátusi értekezésként; részei azóta megjelentek szakfolyóiratokban (pl. Agrártörténelmi Szemlében vagy a Történelmi Szemlében). A környező községek a szerző szerint kevés dokumentummal rendelkeznek a témában, de a szentesi kép elegendő a kérdés áttekintéséhez, hiszen a várost így emlegették ez idő tájt: „a kubikosok Rómája". A mű egy társadalmi réteg életének gazdasági, politikai, szociológiai rajza. Gazdasági, mert ez a széles réteg munkájával nélkülözhetetlen volt, főleg nagyobb építkezések idején. Politikai, mert a kubikosok az itt élők többségéhez képest „világlátott" emberek voltak, hiszen munkájuk révén bejárták az országot, sőt külföldre is eljutottak. Tapasztalataikat határozott hangvétellel fogalmazták meg. Szociológiai, mert egy azóta elsorvadt, eltűnt életformának állít emléket. A szűkös jövedelmi viszonyok adatszerű bemutatása, a ruházkodási, étkezési helyzetük ábrázolása mind-mind a kötet erénye.

A szentesi örökváltság
Barta László
Szentes Város Önkormányzata, 2006 (második, bővített kiadás)

92 oldal
1000 Ft

A Szentesi Műhelyfüzetek 8. kötete az 1836-ban a Károlyi grófokkal kötött örökváltsági szerződést dolgozza fel az 1979-es első kiadáshoz képest kibővített jegyzetapparátussal, képanyaggal. Munkájában a szerző azt a folyamatot követi végig, „amelynek során a török pusztítás után feléledő község a gazdasági és társadalmi fejlődésének olyan fokra jut el, hogy szükségszerűen meg kell szüntetnie a válságba került feudális termelési viszonyokat." (Barta László)

A tájékoztató szolgáltatások evolúciója a magyarországi közkönyvtárakban
Nagy Enikő
Szentes, Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft., 2014

180 oldal
3000 Ft

A kötet a magyarországi közkönyvtárak tájékoztató szolgáltatásainak változását mutatja be. E fejlődési folyamat kapcsán áttekinti azt a hátteret, mely a szolgáltatás kereteit biztosította – legyen szó állományról, technikai eszközökről vagy személyi feltételekről; a tájékoztatás fogalmának folyamatos változását, bővülését – ideértve elsősorban azt, hogy mely időszakban hogyan definiálták, milyen könyvtári tevékenységeket soroltak a referensz-szolgáltatások közé; a jogi hátteret, melyek az adott időszakban jelezték, befolyásolták, segítették a tájékoztató szolgálatok kibontakozását; a könyvtári szakemberek vizsgálatait, melyeket annak érdekében folytattak, hogy olvasóiktól visszajelzést kapjanak a végzett tájékoztató munkáról (mivel elégedettek felhasználóik ill. mi az, amit hiányolnak); az egyes korszakokban milyen emberi és szakmai tulajdonságokat ítéltek fontosnak a referensz munkát végzők körében; és végül, de nem utolsó sorban: milyen változások, tendenciák figyelhetőek meg napjainkban, milyen új kihívásokra kell olyan választ adnia könyvtárainknak, mely úgy biztosítja fennmaradásukat, hogy közben megőrzi az elmúlt évezredek alatt felhalmozott értékeit.

A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyüjteménye szentesen
Valkai Csaba
Vasúttörténeti Alapítvány, Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2013

700 Ft

Minden technikatörténeti gyűjtemény jogos érdeklődésre tart számot bárhol is létesüljön. A szentesi vasúttörténeti park méltán lett népszerű a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt. Iskolás csoportok kedvelt célpontja ez a futballpálya méretű területen elhelyezkedő kiállítás, ahol a látogató 60-80 évet repülhet vissza az időben. Megcsodálhatja mindenki a régi fényében pompázó hatalmas mozdonyokat, felmászhat a masiniszta fülkéjébe, beülhet a régies berendezésű, de szépen felújított utasszállító vagonokba, ahol korabeli zene teszi még hangulatosabbá az élményt. Ez a könyv ennek a kiállításnak a történetét meséli el az olvasónak számos fotóval illusztrálva. A kötet végén angol és német nyelvű összefoglalás olvasható.

Az 1956-os forradalom Szentesen
Barta László
Szentes Város Önkormányzata, 2000

121 oldal
1000 Ft

Az 1956-os forradalom szentesi előzményeit és az azt követő megtorlást bemutató kötet levéltári források felhasználásával készült. Alapvető munka a korszak iránt érdeklődők számára.

Az én Szentesem - Fotókönyv
Tofán Sándor

3000 Ft

Bese László: egy szentesi fazekasmester életútja
Mód László
Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft., 2010

32 oldal
600 Ft

Az elmúlt években a szentesi feketekerámia több alkalommal is a figyelem középpontjába került, amelynek apropóját az az örömteli esemény szolgáltatta, hogy Bese László többszöri felterjesztést követően megkapta a Népművészet Mestere címet. Az elismerés nemcsak az életmű méltó megbecsüléseként fogható fel, hanem azoknak az iparosoknak a tevékenysége előtt is tisztelgés, akik az 1880-as évektől kezdve tökélyre fejlesztették a díszedények gyártását" - írja bevezetőjében Mód László. A szerző röviden bemutatja a szentesi fazekasság előzményeit is, majd felvázolja Bese László életútját a többórányi magnószalagra rögzített interjú segítségével.

1 - 10 / 39 eredmény megjelenítése.
Tételek oldalanként
Oldal of 4
Könyvtár információk

Szolgáltatásaink árjegyzéke »
Rendezvényeink »
Híreink »
Elektronikus szolgáltatásaink

Online katalógus »
Könyv hosszabítás »
Elérhetőségeink

Megközelíthetőség, nyitvatartás »
Panaszbejelentés »
Keresés

Tehetségpont

Elektronikus könyvtár

Elektronikus könyvtár megnyitása »